06 20 37 84 36

absports@live.nl

Neem nu contact met ons op!

Via dit formulier kunt u contact met ons opnemen. We nemen zsm. contact met u op! 

Terug naar Algemeen nieuws

Fat Ass Cardio Syndrom

Gepubliceerd op:

Fat Ass Cardio Syndrom. Een andere kijk op conditie lessen en trainingen.

 

 

Nog altijd zijn de aerobic-, step- en spinning lessen goed bezocht, en de cardio apparatuur in de sportschool wordt enthousiast gebruikt.

De vraag is alleen: Behalen al de cardio-fanaten dan ook hun gewenste resultaat? Het antwoord is NEE. Sterker nog, vaak gaat het vetpercentage omhoog en de spiermassa omlaag.

Waarom?

Continue cardio-training heeft een negatief effect op power (kracht x snelheid). Het zorgt er simpel gezegd voor dat je langzamer wordt. Hoe zie je er liever uit? Als een krachtige gebouwde sprinter (veel power) of als een ‘magere’ marathonloper (weinig power) met een ingevallen en oud gezicht?

Na 6 – 8 weken van continue Cardio-training bereiken we een plateau fase (wat van de verminderde meeropbrengst). Langer doorgaan met deze vorm van trainen is dan ook nagenoeg zinloos.

Te frequente en langdurige Cardio-training kan leiden tot ‘adrenal fatigue’. Vermoeidheid, angstaanvallen, allergieën, vermindering van het korte termijn geheugen, concentratieproblemen zijn slechts enkele van de voorkomende symptomen. Uit onderzoek is gebleken dat Dementie en Alzheimer veel vaker voorkomt bij ‘duur sports’.

Contiue Cardio-training heeft tevens een negatief effect op de verhouding testosteron / cortisol. Een verlaagde testosteron spiegel zorgt ervoor dat er minder spiermassa opgebouwd kan worden of dat we spiermassa verliezen. Spieren zijn de organen die het meest energie verbranden. Het verlagen van spiermassa (dus het verlagen van de vetverbranding) is dus juist een ongewenst effect als het gaat om het verbeteren van de lichaamssamenstelling.

Continue Cardio-training zorgt daarnaast ook nog eens voor teveel (oxidatieve) stress in het lichaam. Ook dit kan resulteren in een toename van het stresshormoon Cortisol. Een te hoge cortisolspiegel houdt direct verband met vetopslag op de buik. (voorbeeld is vaak duidelijk te zien bij mensen die veel fanatiek aan het spinnen zijn daar hangt meestel een buikje onder)

Bovendien zorgt een toename van Cortisol ervoor dat de spiercellen minder gevoelig worden voor het hormoon insuline. Er zal dus meer insuline aangemaakt moeten worden door het lichaam om glucose uit het bloed naar de spieren te kunnen transporteren.

Een verhoogde Insulinespiegel kan wederom een toename in vetopslag tot gevolg hebben (‘lovehandels’ onderkant zijkant buik) De toename van Insuline heeft vervolgens weer een afname van het groeihormoon tot gevolg. Groeihormoon is het verjongingshormoon, het stimuleert de vetverbranding en zorgt voor een versnelling en verbetering van het herstel.

 

De toename van astma, hooikoorts en allergie├źn bij kinderen

De toename van astma, hooikoorts en allergieën bij kinderen
Eén op vijf jonge kinderen lijden aan een of andere vorm van allergie.