06 20 37 84 36

absports@live.nl

Neem nu contact met ons op!

Via dit formulier kunt u contact met ons opnemen. We nemen zsm. contact met u op! 

Terug naar Algemeen nieuws

Deel 1 Testosteron - Waarom moet ik mijn testosteron verhogen om af te vallen?

Gepubliceerd op:

 AB Sports is gespecialiseerd in het plaatselijk vet verbranden doormiddel van voeding, supplementen gebruik en training.

Af en toe zal AB Sports een blog plaatsen over deze hormonen en wat al deze hormonen te maken hebben  met u lichaam en vetopslag en vetverbranding.

Wat is testosteron en waarom is dit hormoon ook belangrijk voor vrouwen?

Testosteron wordt niet alleen aangemaakt in de testikels, maar ook in de eierstokken en bijnieren. Alhoewel veel mensen denken dat testosteron alleen belangrijk is voor mannen hebben vrouwen dus ook wel degelijk een gezonde testosteronspiegel nodig, al heeft deze een andere verhouding dan bij mannen.

Testosteron stimuleert de spieropbouw. Daarnaast bevordert testosteron de vetverbranding (want met meer spiermassa is meer vetafbraak mogelijk) en remt zo tevens de vorming van cosmetische cellulite. Ook geeft dit hormoon daadkracht in stress-situaties, stimuleert een gezonde hartfunctie, verbetert je energie en humeur en vergroot je libido. Testosteron is dus niet alleen verantwoordelijk voor mannelijke lichaamskenmerken, je hebt het ook nodig om je lichaam gezond en in balans te houden. Bovendien kan een gezond testosteronniveau in combinatie met een gezonde leefstijl de kans op verouderingsklachten zoals botontkalking, spierzwakte en libidoverlies verminderen.

Wat zijn de oorzaken van een te laag testosteron?

Naarmate je ouder wordt maak je minder testosteron aan. Maar een te laag testosterongehalte kan ook een aantal andere oorzaken hebben, en deze zijn vaak gerelateerd aan voeding, levensstijl, medicijngebruik en/of ziektes, zoals: te weinig gezonde verzadigde vetten eten (testosteron wordt van cholesterol gemaakt), teveel en te lang sporten, slecht slapen, medicijngebruik en insulineresistentie. Daarnaast kan het hormoon oestrogeen, het vrouwelijk geslachtshormoon en de belangrijkste tegenhanger van testosteron, van invloed zijn op je testosterongehalte, ook bij mannen. Bij een te hoog oestrogeengehalte ontstaat oestrogeendominantie in het lichaam, en deze disbalans wordt veroorzaakt door veelvuldige blootstelling aan oestrogenen uit onze omgeving zoals anticonceptie en andere medicijnen die xeno-oestrogenen (chemische imitatie-oestrogenen) bevatten, cosmetica, plastic producten die BPA bevatten, milieuvervuiling en voedingsmiddelen die fyto-oestrogenen (natuurlijke oestrogene verbindingen) bevatten, zoals ongefermenteerde soja, cafeïne, volkorengranen, peulvruchten, noten, erwten, pinda’s, kikkererwten, linzen, kiemen en alfalfa.

Ook stress kan leiden tot een te hoog oestrogeengehalte. Bij stress wordt er meer cortisol aangemaakt, en dit hormoon stimuleert het enzym aromatase, dat vooral in vetcellen zit en testosteron omzet in oestradiol. Dit proces wordt ook wel aromatisering genoemd en de testosteronreductie die dit tot gevolg heeft kan leiden tot borstvorming en andere vrouwelijke lichaamskenmerken bij mannen.

Zoals je ziet is het belangrijk dat alle hormonen in je lichaam in balans zijn, want een disbalans van een hormoon kan leiden tot een disbalans van andere hormonen. Daarom is het ook zo belangrijk dat je testosteron op een gezond niveau is.

Komt een te laag testosterongehalte vaak voor?

Een te laag testosterongehalte komt steeds vaker voor. Uiteraard heeft dit te maken met het feit dat we steeds ouder worden, want van nature neemt het testosterongehalte in mannen en vrouwen af naar mate de leeftijd vordert. Maar ook veel mannen tussen de 40 en 55 hebben al een testosterongehalte dat 50% lager ligt dan toen ze een jonge volwassene waren (bron: WHO).

Hoe weet je of je een te laag testosterongehalte hebt?

Mannen en vrouwen die een te laag testosterongehalte hebben kunnen dit zien aan:

- verlies van spiermassa
- geen spiermassa kunnen opbouwen op je benen en armen
- overtollig vet, met name rond de buik (‘love handles’) en bovenbenen
- neerslachtige gevoelens
- een bleek gezicht en droge ogen
- slappe huid
- botontkalking
- lager libido
- slecht slapen
- verstoorde hartrittme

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn testosteron weer op een gezond niveau komt?

Met een eenvoudig stappenplan kun je ervoor zorgen dat je testosterongehalte weer op peil komt:

Stap 1 – Voorkom dat testosteron verloren gaat als gevolg van aromatisering
Stap 2 – Verminder productie van stresshormonen door meer ontspanning, mentaal sterker te worden of door middel van andere technieken
Stap 3 – Verhoog je testosteron door middel van voeding en superfoods (minder suikers binnenkrijgen en meer vet eten zoals roomboter, kokos vet en advocado. Dit zijn 3 bronnen van verzadigde vet wat zeer gezond voor u is. Hier door verbrand je vet door wat meer verzadigd vet te eten)
Stap 4 – Stimuleer je testosteron door middel van de juiste training. (kracht training brengt je testosteron omhoog)

De toename van astma, hooikoorts en allergie├źn bij kinderen

De toename van astma, hooikoorts en allergieën bij kinderen
Eén op vijf jonge kinderen lijden aan een of andere vorm van allergie.