06 20 37 84 36

absports@live.nl

Neem nu contact met ons op!

Via dit formulier kunt u contact met ons opnemen. We nemen zsm. contact met u op! 

Terug naar Algemeen nieuws

AB Sports Personal Coaching Onderbouwd

Gepubliceerd op:

In het afgelopen jaar is mij vaak gevraagd of alles wat ik in mijn praktijk doe en vertel wel wetenschappelijk bewezen is. 

In deze blog zal ik proberen uit te leggen op welke manier ik mijn programma heb onderbouwd. Ik maak hierbij gebruik van vier pijlers.

De vier pijlers:
-Wetenschappelijke onderzoeksresultaten
-Onderbouwde aannames
-Praktijkervaringen
-Logica

Wetenschappelijke onderzoeksresultaten:

Als personal coach is mij altijd geleerd (tijdens mijn opleidingen) pas iets te zeggen als iets in wetenschappelijk onderzoek onomstotelijk bewezen is. In de praktijk heb ik echter gemerkt dat het onmogelijk is om op deze wijze te werken op het gebied van voeding, sport en fysiologie. Er zijn teveel variabelen om compleet evidence based te kunnen werken. Tevens is ook nog lang niet alles onderzocht. Bovendien wordt nu bewezen wat pioniers lang geleden al wisten en lopen we feitelijk dus achter op de nieuwste ervaringen.

Wat belangrijk is om in het achterhoofd te houden is dat wetenschappelijke onderzoeken vaak gedaan worden vanuit commercieel belang. Grote onderzoeken worden dan ook vaak gefinancierd door bedrijven en zijn dus niet objectief.


Als voorbeeld kunnen we kijken naar zuivelbedrijven en het Voedingscentrum (gefinancierd door ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en sport). De zuivelindustrie is één van de grootste spelers op de Nederlandse markt en het belang dat dit zo blijft is voor de economie en werkgelegenheid erg groot. Het voedingscentrum heeft dus als taak om ervoor te zorgen dat zuivelproducten in een goed daglicht komen te staan.

Een voedingsmiddel bestaat uit een heel scala aan elementen en stoffen. Ieder voedingsmiddel heeft goede en slechte eigenschappen. Wat er vaak gebeurt bij onderzoek is dat de positieve elementen naar voren gebracht worden. Hierdoor wordt de schijn gewekt dat het voedingsmiddel goed is, doordat de slechte eigenschappen in de schaduw gehouden worden of helemaal niet onderzocht worden. Onderzoeken waarbij de slechte eigenschappen naar voren komen worden als niet interessant of als niet wetenschappelijk bewezen afgedaan. Als consument is het dan ook heel moeilijk om nog de juiste weg te vinden in deze wirwar van onderzoeken en komt de grootste speler vaak als “beste” uit de bus.

Onderbouwde aannames
Als personal coach met een andere totaal andere kijk op het menselijk lichaam, voeding etc maak je bij het ontwikkelen van een nieuwe visie altijd gebruik van onderbouwde aannames. Onderbouwen kan dan wel, maar wetenschappelijk bewijzen (nog) niet. Vervolgens kijk je of er ook negatieve gevolgen zijn in de benadering van de aanpak. Indien dit niet het geval is ga je het uitproberen in de praktijk.

Hieronder een voorbeeld aan de hand van testosteron:

In meerdere onderzoeken is wetenschappelijk bewezen dat het eten van meer verzadigd vet voor een hogere testosteronspiegel zorgt. Testosteron zorgt voor opbouw van spieren en afbraak van vet. Dit is ook een bewezen feit. Hiermee is onderbouwd dat een hoge testosteron voor een vetafbrekende en spieropbouwende status kan zorgen. Hieruit kom ik tot de onderbouwde aanname dat het verstandig is om voldoende verzadigde vetten te eten om een goede lichaamssamenstelling te bereiken (niet bewezen).

Vervolgens is het belangrijk om uit te zoeken of er ook negatieve gevolgen zijn voor het, met mate, eten van verzadigd vet. Volgens de nieuwste onderzoeken, mijn eigen ervaring en mening zijn die er niet.

Hierna test je het advies in de praktijk en als je hier meerdere positieve resultaten mee boekt kan dit meegenomen worden in een programma.

Hieronder nog een voorbeeld aan de hand van melk:

Zuivelproducten bevorderen candida-infectie en veel mensen zijn er intolerant of zelfs allergisch voor. Candida zorgt voor het verlagen van progesteron. Allergenen en/of intoleranties zijn vormen van stress en belasten de bijnier. Een onderbouwde aanname is dat het niet verstandig is om melkproducten te gebruiken voor een goede hormoonbalans. Is het dan ongezond om geen zuivel te nemen? Nee! Dat melk nodig is voor een goed en sterk bottenstelsel is achterhaald. Ook dat osteoporose komt door een calciumtekort is niet waar, maar een tekort aan vitamine D, magnesium, silicium, en hormonen is de oorzaak. Toch wordt de fabel in stand gehouden door de krachtige marketingkracht van de zuivelindustrie. De ervaring met mijn klanten en mijn programma heeft aangetoond dat het weglaten van zuivelproducten een uitermate positief effect heeft en dit is dan ook een vast onderdeel van mijn programma geworden.

Praktijkervaringen:
Ik zou mezelf in de vingers snijden als ik geen gebruik maak van de ervaring die ik heb opgedaan met het begeleiden van de vele klanten tot nu toe.

Ik neem hierbij als voorbeeld de reuma patiënten. Bij elk van hen heb ik gemerkt dat het weglaten van zuivelproducten voor een sterke vermindering van de klachten zorgt. Wetenschappelijk is dit echter niet aangetoond. Is het mogelijk een instantie zo ver te krijgen om dit te gaan onderzoeken? Dan moet er gezocht worden naar een (zeer vermogende) instantie die er belang bij heeft dat dit wordt aangetoond. Echter kom je waarschijnlijk uit bij een klein levensmiddelenbedrijf in de nichemarkt die dit niet alleen zal kunnen financieren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een leverancier van Hennepmelk.

De macht en financiële middelen van de spelers die het tegendeel willen aantonen is echter veel groter! Denk hierbij aan de farmaceuten die de symptoombestrijdende medicijnen leveren aan reuma patiënten en uiteraard de zuivelindustrie zelf.

Ervaringen uit de praktijk zijn daarom ontzettend belangrijk en onmisbaar!

Logica

Dan is er tenslotte nog iets wat in deze tijd vaak vergeten wordt: LOGICA!

Het is voor mij logisch dat een mens alleen als baby melk drinkt bij de moeder. Ook al lijkt het soms anders, maar wij zijn toch echt onderdeel van de natuur. In de natuur zie je nooit een volwassen dier melk drinken en zeker niet van een andere soort. Waarom drinken wij als volwassen mens dan wel melk van een ander dier, terwijl deze melk eigenlijk bedoeld is voor het jong?

Tot slot wil ik antwoorden op de vraag of mijn programma honderd procent bewezen is:

Nee, gelukkig niet! Ik loop voor! Ik ben onafhankelijk en niet gefinancierd door een bedrijf of instantie!

 

De toename van astma, hooikoorts en allergie├źn bij kinderen

De toename van astma, hooikoorts en allergieën bij kinderen
Eén op vijf jonge kinderen lijden aan een of andere vorm van allergie.